η γούνα στον κόσμο

Η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα ζώα και οι εκστρατείες σε όλο τον κόσμο ενάντια στη γούνα είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Οι αντιδράσεις των πολιτών οδήγησαν στην απαγόρευση της εμπορίας γούνας σκύλου και γάτας στην ΕΕ το 2007 , αλλά και στην κατάργηση του εμπορίου γούνας από φώκια το 2009. Στην απαγόρευση του εμπορίου γούνας από φώκια προχώρησε το 2011 και η Ρωσία ενώ τον Ιανουάριο του 2013 απαγορεύτηκε το εμπόριο φώκιας και στην Ταιβάν. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικότατα προβλήματα ευζωίας των ζώων και σεβόμενες τη βούληση των πολιτών τους, σε απαγορεύσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων έχουν προχωρήσει πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (1, 2), η Αυστρία, η Κροατία.

Πρόσφατες απαγορεύσεις στην εκτροφή ζώων για τη γούνας τους:

Tον Δεκέμβριο του 2012 το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας ψήφισε την απαγόρευση της εκτροφής μινκ (με ισχύ το 2024), ενώ η εκτροφή αλεπούδων και τσιντσιλά για τη γούνα τους είχε απαγορευτεί από τη δεκαετία του '90, επομένως, η πρόσφατη αυτή απόφαση σημαίνει την ολική απαγόρευση της παραγωγής γούνας στη χώρα, γεγονός το οποίο είναι μείζονος σημασίας καθώς η Ολλανδία είναι η τρίτη σε παραγωγή μινκ χώρα, μετά τη Δανία και την Κίνα. Η απαγόρευση βασίστηκε σε ηθικά κριτήρια καθώς θεωρείται αδικαιολόγητη η δολοφονία ζώων για την παραγωγή μη αναγκαίων προϊόντων, όπως είναι η γούνα. Τον Μάϊο του 2014 Δικαστήριο στη Χάγη αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ολλανδία είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου θα αρθεί. Οι οργανώσεις συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβολή της απαγόρευσης. Τον Νοέμβριο του 2015 δικαστήριο στην Ολλανδία αποφασίζει τελικά την ισχύ της απαγόρευσης καθώς το δημόσιο σημφέρον είναι πιο σημαντικό από το συμφέρον μίας μικρής ομάδας εκτροφέων και οι εκτροφείς έχουν στη διάθεσή τους 11 χρόνια προσαρμογής. Dutch appeal court upholds fur farming ban. - Big Victory in Dutch Court: Fur farming will now definitely end. -
Dutch fur industry comes to an end! - Victory! The Netherlands Bans Mink Farms - Η απόφαση εδώ

Τον Μάρτιο του 2013 το κοινοβούλιο της Σλοβενίας με συντριπτική πλειοψηφία 71 ψήφων υπέρ, έναντι 3 ψήφων κατά, ψήφισε νόμο που απαγορεύει την εκτροφή και το κυνήγι των ζώων για τη γούνα τους με μία μεταβατική περίοδο 3 ετών (και εδώ).

Και οι απαγορεύσεις δεν σταματούν εδώ:

Προτεινόμενη νομοθεσία για την απαγόρευση της λειτουργίας των εκτροφείων γούνας εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το Βέλγιο και την Εσθονία ενώ πρόταση για απαγόρευση εκτροφής γουνοφόρων και εμπορίας γούνας συζητιέται και στο Ισραήλ.

Τον Μάρτιο του 2010, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υιοθέτησε τη σταδιακή απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνας τους στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Βαρκελώνη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που σχετίζονται με την ευζωία των ζώων. Στο κοινό μανιφέστο των Ευρωπαίων Πράσινων για τις Ευρωεκλογές του 2014 αναφέρουν: ''We support a ban on fur farming.'' 2014_EUROPEAN GREEN PARTY COMMON MANIFESTO CHANGE EUROPE, VOTE GREEN

Το 2013 επίσης το Νορβηγικο Εργατικό κόμμα εντάσει την σταδιακή κατάργηση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους στο μανιφέστο του κόμματος, καθώς το δημόσιο αίσθημα σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και πιστεύει ότι η κοινωνία πρέπει να δείξει ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και για την προστασία των ζώων (και εδώ).
Στις 8 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία η μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της γούνας που έγινε ποτέ στη χώρα με τη συμμετοχή 7.000 ακτιβιστών σε 15 πόλειςhttp://tv.nrk.no/serie/kveldsnytt/NNFA23110814/08-11-2014. Μάϊος του 2015, η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξετάζει πρόταση να μειώσει τις επιδοτήσεις προς τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων
2015.05.05_Norway to slash subsidies for fur farmers

Φεβρουάριος του 2014εξετάζεται απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων σε μία από τις πλουσιότερες Περιφέρειες της Ιταλίας την Emilia Romagna. Η πρόταση υποστηρίζεται από όλα τα πολιτικά κόμματα και αναμένεται να περάσει σύντομα.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η πολιτεία Σάο Πάουλο στη νοτιοανατολική Βραζιλία απαγορεύει την εκτροφή γουνοφόρων.
2015.05.13_Câmara proíbe produção de roupas com pele animal

Οκτώβριος του 2014 - Μία από τις τρεις Περιφέρειες του Βελγίου, η Βαλλονία, υιοθέτησε σε πρώτη ανάγνωση πρόταση απαγόρευσης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων και μένει τώρα να ψηφιστεί και από το συμβούλιο της Περιφέρειας. 2014.10.23_Walloon government bans fur farming

Ιανουάριος 2015 - 2015.01.20_Flemish mink farm denied expansion permit
Ιανουάριος 2015 - 2015.01.21_Wallonia bans fur production

Ιανουάριος 2015 - Σε μία ακόμη Περιφέρεια του Βελγίου, την Περιφέρεια Βρυξελλών, εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση η απαγόρευση εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
Νοέμβριος 2015 - Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων απαγορεύεται και στην Περιφέρεια Βρυξελλών

Μάρτιος 2015 - ΤΣΕΧΙΑ - Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού είδε εικόνες από έρευνα σε εκτροφείο παραδέχθηκε ότι τα ζώα υποφέρουν και δήλωσε πρόθυμος να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. - 2015.03.31_EUROGROUP FOR ANIMALS AND FUR FREE ALLIANCE CALL UPON THE CZECH REPUBLIC TO CLOSE DOWN FUR FARMS
20 μέλη από 6 διαφορετικά πολιτικά κόμματα προτείνουν την απαγόρευση των εκτροφείων γουνοφόρων στη χώρα. 2016.03.03_Czech MPs submit a bill to ban fur farms,  2016.03.07_CZECH REPUBLIC EYES BAN ON FUR FARMING2016.03.03_Nový zákon má zakázat kožešinové farmy. Z Česka by zmizely do tří let

Ιούνιος 20152015.06.30_São Paolo bans import and sales of fur -
Μετά την απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους, το Σάο Πάολο απαγορεύει και την εισαγωγή και την πώληση γούνας.

Φεβρουάριος 2016Πρόταση του Καναδού βουλευτή Nathaniel Erskine-Smith να απαγορευτεί η εισαγωγή και η πώληση γούνας σκύλου και γάτας στον Καναδά, απαγόρευση που είναι σε ισχύ στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, και να υπάρχει σαφής σήμανση για την προέλευση των άλλων ειδών γούνας.
furbearerdefenders - fb - video

Μάρτιος 2016 - ΤΣΕΧΙΑ_ 20 μέλη από 6 διαφορετικά πολιτικά κόμματα προτείνουν την απαγόρευση των εκτροφείων γουνοφόρων στη χώρα. 
2017.04.05_Berkeley becomes 2nd city to ban fur clothing
Περιορισμοί στην εκτροφή γουνοφόρων

Το 2009 η Δανία εισήγαγε τη σταδιακή απαγόρευση της εκτροφής αλεπούδων. Η εκτροφή αλεπούδων εξαλείφθηκε επίσης στη Σουηδία, ακολουθώντας την εισαγωγή απαιτήσεων πάνω στην ευημερία των ζώων, σύμφωνα με τις οποίες οι αλεπούδες μπορούν να κρατούνται μόνο υπό συνθήκες οι οποίες θα τους επιτρέπουν να είναι δραστήριες, να σκάβουν και να κοινωνικοποιούνται με άλλες αλεπούδες. Αυτές οι απαιτήσεις κατέστησαν την εκτροφή αλεπούδων για τη Σουηδία οικονομικά ασύμφορες.
Η Γερμανία επίσης εισήγαγε νέους κανονισμούς για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων το 2009, οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των εκτροφείων γούνας στη Γερμανία.

Στη Σουηδία και την Ελβετία έχουν θεσπιστεί επίσης αυστηροί κανονισμοί που οδήγησαν στη σταδιακή μείωση του αριθμού των εκτροφείων. Στη Σουηδία πριν από 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 φάρμες ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο 75 φάρμες μινκ, και η ολική απαγόρευση είναι στην πολιτική ατζέντα. 

Απαγορεύσεις πώλησης γούνας

Στη Νορβηγία το 2010, απαγορεύτηκαν οι γούνες σεεπιδείξεις μόδας, ενώ η πώληση γούνας έχει απαγορευτεί και στο δυτικό Χόλυγουντ, καθώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση προϊόντων γούνας εντός των ορίωντης πόλης. Επίσης, η είσοδος σε όσους φορούν γούνα απαγορεύτηκε ακόμη και σε νυχτερινάκέντρα στο Μανχάταν.

Ολοένα και περισσότεροι σχεδιαστές, καταστήματα και εταιρείες απορρίπτουν τη γούνα με την υιοθέτηση μίας συγκεκριμένης πολιτικής ενάντια στο βασανισμό των ζώων στα εκτροφεία, καταναλωτές δηλώνουν την αντίθεσή τους με την αγοραστική τους δύναμη, αλλά και πολλές διασημότητες αρνούνται να φορέσουν γούνινα ρούχα και αξεσουάρ, ενώ με δηλώσεις τους ασκούν σκληρή κριτική σε αυτό το αιματηρό εμπόριο.

Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν ο τερματισμός πώλησης γούνας ανγκορά σε εκατοντάδες καταστήματα, έπειτα από τη δημοσίευση ενός βίντεο στο οποίο αποκαλύπτεται ο σκληρός βασανισμός κουνελιών σε εκτροφεία, όπως και η απόφαση της Inditex Group, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης στον κόσμο (ZARA, Bershka, Stradivarius, Oysho, Pull & Bear, Massimo Dutti, Uterque) να σταματήσει την πώληση προϊόντων γούνας στα καταστήματά της.

Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας αφού ο όμιλος Inditex αποτελείται από περισσότερες από 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό της κλωστοϋφαντουργίας, της παραγωγής και της διανομής. Τα καταστήματά της βρίσκονται σε περισσότερες από 400 πόλεις σε πέντε ηπείρους. Αυτή τη στιγμή η Inditex έχει 6.249 καταστήματα σε 86 χώρες.

Περισσότερες επιτυχίες θα βρείτε εδώ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου