Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Συνεχίζεται ο αγώνας για την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ολλανδία


Δικαστήριο στη Χάγη αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ολλανδία είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου θα αρθεί. Το δικαστήριο έκρινε το γεγονός ότι οι εκτροφείς δεν θα λάβουν την κατάλληλη αποζημίωση και θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ως παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο νόμος ο οποίος βασίστηκε στο γεγονός ότι η γούνα είναι ένα «περιττό προϊόν πολυτελείας», ψηφίστηκε από τη Γερουσία στα τέλη του 2012 και θα ετίθετο σε ισχύ το 2024 χωρίς όμως να δωθεί αποζημίωση στους εκτροφείς.

Η Ολλανδία είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός γούνας στον κόσμο, με 160 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στα οποία απασχολούνται 1.400 εργαζόμενοι και έχει ετήσια παραγωγή 5 εκατομμύρια γουνοδέρματα.

Η υφυπουργός οικονομικών υποθέσεων Sharon Dijksma, είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.

Οι οργανώσεις προστασίας των ζώων δήλωσαν απογοητευμένες, αλλά διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της βιομηχανίας γούνας και κατά της απόφασης. «Είχε καταστεί σαφές στους εκτροφείς εδώ και χρόνια ότι η απαγόρευση ήταν προ των πυλών», είπε ένας εκπρόσωπος της ομάδας προστασίας των ζώων Dierenbescherming . 

Η Nicole van Gemert , διευθύντρια οργάνωσης προστασίας των ζώων, είπε ότι τα νέα δεν είναι τόσο άσχημα, διότι η απόφαση αυτή παρέχει όλες τις δυνατότητες προσφυγής. Η δικαστική απόφαση δεν αναφέρεται στη βιομηχανία γούνας, αλλά μόνο στο γεγονός ότι η αποζημίωση των εκτροφέων δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Όπως η ίδια εξηγεί, αν προσφερθεί μία καλή αποζημίωση στους εκτροφείς, θα μπορούσε εύκολα να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Πηγή

Τον Νοέμβριο του 2015 δικαστήριο στην Ολλανδία αποφασίζει τελικά την ισχύ της απαγόρευσης καθώς το δημόσιο σημφέρον είναι πιο σημαντικό από το συμφέρον μίας μικρής ομάδας εκτροφέων και οι εκτροφείς έχουν στη διάθεσή τους 11 χρόνια προσαρμογής. Dutch appeal court upholds fur farming ban. - Big Victory in Dutch Court: Fur farming will now definitely end.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου